Thursday, July 12, 2007

Sesat

Assalamualaikum kawan-kawan.. yang kenal maupun tak... apa khabar korang semua... ada baik ka... aku bosan sangat di petang Khamis ni... ingat dah boleh balik KL malam nih... tapi kene extend pulak sampai esok...

Nih just nak kongsi cerita... pasal kesesatan yang aku alami... nasib baik la boleh pulang ke pangkal jalan... Kelmarin aku masuk Singapore... kali kedua dengan Kelisa AEV 5007 ibu aku punya... so... nak dijadikan cerita... Aku, Amad dan Pais sampai ke JB... pukul 7 malam... kat situ dah menunggu kawan aku yang bekerja kat Singapore... Jay (muka macam Aznil Nawawi orang cakap)... so aku pickup dia... then aku gi makan kat kedai makan... kedai nih terletak kat jalan yang nak menuju ke Danga Bay... jadi lepas makan kat situ... kami berempat pun masuk la Singapore... nih kali pertama aku drive... yg masa masuk memula dulu... si Mus (opismate) yang drive.... jadi... aku macam ingat tak ingat la jalannya... walaupun tak condifent... aku belasah jer laa.. sebab aku dah plan... nak masuk naik kereta nih... sampai kat hotel.. aku akan park terus kat hotel... jadi takde nak kena bayar parking... lagipun keter aku ade 9 hari lagi leh masuk pree kat Singapore...

So... lepas Imigresen... lepas kastam (tak check pulak apa apa... tau aku bawak rokok sekatun).... aku pun masuk la highway... yang aku ingat... Steven Road jer... seb baik la aku ingat lagi satelit Singtel tu... so aku masuk la ikut situ... lepas tu masuk steven Road... lepas tu New Circus.. lepas tu... lepas tu... lepas tu aku dah tak tau kat maner dah... harap kawan aku yang keje kat singapore nih... dia pun dah tak sure... dah la nak cepat... sebab aku plan nak hantar Amad dgn Pais kat hotel.. lepas tu aku nak ikut si Jay balik Hougang... so aku dah berlegar kat tengah tengah Singapore tu... ceruk memaner dah aku sampai... tapi tak jumpa gak area tempat aku selalu berpeleseran kat sini... Bugis... rasa rasa macam yer... tapi tengok tengok lain pulak... dah ler malam... Belon DHL pun tak terbang malam tu... kalau tak ader gak la petunjuk untuk aku drive... sudahnya... kat sejam setengah.. aku dok mencarik.. just nak sampai ke Bugis... last last... ntah mcm mana.... ada aku ternampak bangunan yang macam pernah nampak.. so aku pun ikut jer laa.. sedar sedar.. dah sampai kat North Bridge Road.... haaaa. selamat aku... dah sampai.. terus si Jay nih seksa aku jalan kat setengah kilo nak naik bas balik Hougang... akhirnya merasa gak aku naik bus double deck kat Singapore nih...

Dah habis dah episode sesat naik kereta... esoknya aku pun gi keje dari Hougang.. aku tak berani naik bas takut lambat... so aku naik la MRT dari Hougang nak ke Bugis... tu aku expert la... walaupun kengkadang blur... muka cam risau jer nak naik... pastu bila masuk jer dalam MRT tu... mesti nak usha gambarajah tempat laluan MRT tu... yerla.. takut salah jalan... so habis keje kat pukul 11.30 malam... aku mintak nak balik awal (awal tu pukul 11.30 malam.... so kalau lambat... korang pikir sendiri la kul baper aku balik dari office).... aku naik MRT dari Bugis... then sampai kat City Hall tukar... lepas tu naik kat Dobi Ghout... patutnya dah kuar.. aku leh terus naik kat sebelah tu ke Dobi Ghout... tapi punyer la mangkuk aku nih... aku gi naik eskelator.. ingatkan kena tukar... rupanya.. kat sebelah tu jer.. dah melepas satu MRT...tetiba dia cakap.. last train ke Jurong East... menggelabah aku... seb baik aku dapat naik nak pergi ke Dobi Ghout... lepas tu nak kena tukar pulak naik MRT ke Punggol... dalam pikiran aku.. memang aku rasa tak sempat lak naik MRT Punggol ni... sampai-sampai... Nasib aku baik... ada last MRT ke Punggol... memang luck la.. sampai2 lagi 2 minit last MRT... so aku naik laaa.. then.. tiba la ke MRT Hougang... dah sampai tu.. aku dengan penuh confident pun kuar... sedar sedar... aik.. apsal lain macam tempat aku kuar.. rupanya... ada exit lain pulak kat situ... dekat stesen bas... yang aku tak pernah nampak.. nak masuk balik stesen... dia kata dah tutup... lagi satu.. kalau aku masuk.. nampak sangatla kesesatan aku..
so aku pun main tibai jer la jalan... dengan harapan dapat jumpa padang yang aku selalu cross tu.... tapi.. dah jalan dalam 1300 langkah... aku rasa cam tak sedap hati... lain macam jer... so aku teringat pepatah orang tua.. malu bertanya... sesat jalan... haa.. kan dah kena... apsal tadi tak tanya kat uncle uncle apek kat situ... macam mana mau pigi itu Hougang Avenue 8... so... dah macam tu.. dah dengan aku nyer baju dah basah... kaki dah berat... perut dah lapar... terpaksa gak la aku tanya kat orang... tapi mcm takde orang lak kat situ... jenuh gak aku tunggu... tengok-tengok ada sorang apek ni tengah cuci motot diaa.. lega... penyelamat dunia aku... aku tanyer.. direction... dia cakap mcm tak berapa confident... tapi aku cakap.. tawakkal jer laaa. ikut ikut... tengok-tengok jumpa gak padang yang aku impikan tu... lega... si Jay kawan aku dah tunggu aku nak makan kat Hougang... aku rasa ader kat 3km jalan semalam... kalau mcm ni selalu... confirm... boleh terbakar lemak lemak yang aku pelihara selama ni... takperlah... nak buat macam mana.... tapi tu laaa.. aku nak citer pasal sesat nih... pening wooo dah lama tak sesat....

Komen Aku:

Sesat guna kereta dah... jalan kaki dah... naik basikal lum lagi... maner aku nak carik basikal kat sini...

4 comments:

nurkaseh said...

wahaha kesian kat ko, aku rasa kalau aku nak gi singapore pasni, aku print out entry ko ni je, dah cukup untuk tau direction..lengkap semua jalan kat singapore tu ada ko tulis..hehe

Th3An0nym0us said...

sib baik dah selamat balik ke pangkal jalan kan..amin...

cerita yang baik...sok pi spore tak la sesat barat lagi kan hikss

Anonymous said...

~cik tasha~ : tulah. pepatah org tua byk panduan nye. dh timbang tak berapa kg turun? hahaha..

E.F. said...

Hi Mr EVD...
sy pun ada tringat, pd march lalu, sy ada brkata pd sorg teman yg menetap di KL,sy tak berani drv pusing2 kat KL, kalau takde org nak guide. Sal takut sesat. KL kan, pesat membangun. Teman tu kata 'mana leh sesat, bkn nya awak d Hutan'... dia kata'senang je..tanya balai polis'.. (masa tu sy hanya ketawa je,no komen, sal sy pernah sesat masa nak cari kelana jaya sek/__??)

Mr EVD, kalau nak tanya kat
ex-SMRT tu...pun blh..
takpelah, smart guy like u sure knows how to find ure way kan...(anyway tahniah)